Click for more products.
No produts were found.

Bio Best kaart Roofwants tegen trips 100st

LET OP:

Je ontvangt alleen de kaart waarmee de levende beestjes besteld kunnen worden.

Read more
€ 36,75 (incl. btw)
Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, verzonden binnen 1-5 werkdagen!
Omschrijving

Bio Best kaart Roofwants tegen trips 100st

Tripsen zijn gevleugelde insecten en zijn nog geen millimeter groot. De larven zijn beweeglijk en beginnen dadelijk na het uitkomen met het eten van bladweefsel aan de onderkant van het blad. Door het leegzuigen van plantecellen ontstaan zilvergrijze vlekken op de bladeren, waarop zwarte puntjes (de uitwerpselen) te zien zijn. Bij hogere dichtheden treedt ook schade op aan bloem of vruchten. Tripspopulaties kunnen zich op korte tijd zeer snel ontwikkelen.
Door hun goed aanpassingsvermogen zijn tripsen ontwikkeld tot één van de meest bevreesde en verspreide plaag. Ze veroorzaken belangrijke schade aan zowel groenteteeltgewassen, siergewassen als klein fruit.
Schade
Tripsen beschadigen het gewas door plantencellen leeg te zuigen. Leeggezogen cellen vullen zich met lucht en geven zo een zilverachtige schijn. Daarop zijn zwarte puntjes (de uitwerpselen) te zien. Er zijn nog meer schadebeelden, afhankelijk van het gewas. 
Bijvoorbeeld: trips op zeer jonge komkommervruchten geven misvormde vruchten. Bij paprika veroorzaken zij cosmetische schade aan de vruchten nabij de kelk. Bij sierteeltgewassen beschadigt trips vaak de bloem en treedt er verkleuring of vervorming op.
Enkele exemplaren zijn al voldoende om ernstige schade te veroorzaken. Bovendien zijn tripsen belangrijke overbrengers van allerlei virusziekten (b.v. tomatenbronsvlekkenvirus, TSWV).
Beschrijving en levenscyclus
Het zijn kleine, langwerpige insecten met typische franjevleugels. Ze zijn ongeveer 1 mm groot, grijsachtig of geel tot bruin van kleur. Vrouwtjes leggen de eieren in het plantenweefsel. De eieren komen binnen een paar dagen uit. Dan beginnen de heel beweeglijke larven onmiddellijk te vreten. Na het tweede larvenstadia laten ze zich op de grond vallen om te verpoppen. De totale cyclus van ei tot volgroeid insect duurt 20 dagen bij 20°C (68°F) tot 12 dagen bij 30°C (86°F). Bij optimale temperaturen produceert één vrouwtje meer dan 200 nakomelingen.
Soorten
De twee meest schadelijke soorten zijn de tabakstrips (Thrips tabaci) en de Californische trips (Frankliniella occidentalis).
Een ware nachtmerrie. Daarom is voorkomen beter dan genezen.
TripsSchade4.jpg

Natuurlijke vijand: Roofwants

De roofwants Orius is een afgeplat insect van ca. 3 mm groot met een typisch lange steeksnuit. Deze beweeglijke veelvraat voedt zich met alle stadia van de trips. Wanneer geen trips voorkomt, voedt ze zich ook met pollen en andere insecten, zoals wittevlieg, luis en spint. Bij hoge dichtheden van de prooi doden ze meer dan ze werkelijk als voedsel nodig hebben.
Orius-System

Biobest levert verschillende Orius-soorten in plastic flessen. Iedere fles bevat 100, 500 of 1000 adulten en
nimfen op een makkelijk uitstrooibare draagstof. Men zet de roofwantsen uit door voldoende grote hoopjes op
een blad te strooien en deze enkele dagen te laten liggen. Zo krijgen de wantsen de kans om te paren en zich
vervolgens over het gewas te verspreiden.

Roofwants Orius 100 => 25m2
Roofwants Orius 500 =>125m2
Roofwants Orius 1000 =>250m2
Voordelen:

✓ Bestrijdt ook volwassen tripsen;
✓ Toepasbaar in vele gewassen;
✓ Preventief inzetbaar in stuifmeelhoudende gewassen;
✓ Curatief uitzetbaar in haarden;
✓ Doodt meer trips dan nodig voor eigen voeding;
✓ Eet ook andere plaaginsecten;
✓ Combineerbaar met andere tripsbestrijders.
Toepassingen

Orius wordt in een groot aantal gewassen uitgezet als bio-logische tripsbestrijder. In stuifmeelhoudende gewassen (paprika, gerbera, aardbei, aubergine, ...) kan men de roofwants
preventief uitzetten aan 0,5 à 1 stuks/m² van zodra er voldoende bloei is. Samen met andere biologische tripsbestrijders (Am-blyseius cucumeris en /of Amblyseius degenerans) kan
de op-gebouwde populatie zo het gewas het hele teeltseizoen tegen trips beschermen.
In verscheidene glasgroententeelten en sierteelten kan men Orius ook curatief in en rondom de haarden introduceren met 5 à 10 wantsen per m².
In de niet-stuifmeelhoudende gewassen komkommer en chrysant kan men toch preventief de roofwants Orius majusculus uitzetten. Deze inheemse soort voedt zich meer met andere
insecten en met plantensap.
Vanwege haar diapauzegevoeligheid kan deze soort wel slechts vanaf maart worden gebruikt.
Bij het toepassen van Orius dient men er rekening mee te houden dat de roofwants gevoelig is voor verschillende chemische gewasbeschermingsmiddelen.
Zo kan het gebruik van bijvoorbeeld Nomolt (teflubenzuron) en Admire (imidacloprid) de Orius-populatie sterk terugdringen.
LET OP:
Je ontvangt alleen de kaart waarmee de levende beestjes besteld kunnen worden.
Read more
Productdetails
j147144 - 3457
Reviews
No comments

Menu

Settings